Image Alt

Villa Solfrid

villasolfrid_2

På en öde myr med utsikt över Pater Noster uppförde Elin sitt pampiga och unika hus som hon kallade Villa Solfrid

Villa Solfrid – Elin Sundbergs hus i Sunna på Tjörn – är byggt mitt under brinnande världskrig år 1916. Byggnaden uppfördes som ett bostadshus till Elin Sundberg men hon flyttade inte hit permanent förrän tjugo år senare år 1936.

Inspiration till huset fick Elin på alla hennes utlandsresor och det är inte likt något annat hus på Tjörn. Elin tog hjälp av Göteborgs-arkitekterna Karl Severin Hansson (1884-1947) och Hjalmar Algot Cornilsen (1857-1937) som ritade Solfrid men hon var själv mycket engagerad i uppförandet av huset.

Stilen på byggnaden är en blandning mellan nationalromantik och jugend. Dessa två stilar var ungefär samtida i Sverige under perioden 1880-1915. Nationalromantiken kännetecknas bland annat av borgliknande byggnader, asymmetri i fasad och smårutiga fönster. Jugend kännetecknas bland annat av fönster med stor ospröjsad glasruta nedtill och med glasruta med många spröjs upptill.

Villa Solfrid är som ett tvåvånings cementtegelhus av förkrympt slottstyp

– Gunvor Terning

Enligt en tidig brandförsäkringshandling från 1916 är byggnaden i två våningar, med fasad i cementtegel/cementsten och taktäckning av bräder, tjärpapp och tegel. Byggnaden är hög och har fönster på flera plan och ståhöjd i källare och på vinden vilket gör att den ser ut att ha fler än två våningar, men det är bostadsdelen som räknas och det är den som är i två våningar.

Villa Solfrid var ett modernt hus för sin tid utrustat med centralvärme, toalett, badrum med badkar och mycket mer. Till en början hade villan dock ingen el – elektriciteten kom till ön först på 1930-talet.

2017 återfick Villa Solfrid sin vackra solgula färg.

I januari 2017 startade renoveringen och restaureringen av Villa Solfrids fasad och fönster. Lagom till sommarpremiären återfick huset sin vackra solgula ursprungsfärg. Renoveringen utfördes av Byggkonsult Sölve Johansson AB som särskilt ägnar sig åt kulturbyggnader och fasadrenoveringar. Även Bohusläns Museum har varit med under hela arbetet.

Translate »