Valborg Timaeus

starka lärarinnor på klädesholmen

Två av de starkaste krafterna bakom namninsamlingen på Klädesholmen, vid sidan av Elin Sundberg, är öns lärarinnor – Hilda Wall och Valborg Timaeus. De är båda nyinflyttade hit för några år sedan men kommer att stanna länge. Fröken Timaeus är en kvinna som de andra kvinnorna lyssnar på, det kommer det att talas om även om hundra år. När Hilda Wall gifter sig om ett par år, kommer hon få säga sig upp sig från sin lärarinnetjänst. Men Valborg Timaeus kommer förbli ogift livet ut och får behålla sitt arbete. Det här året går hon en handarbetskurs vid Nääs Slöjdlärarseminarium, som också är en arena för kvinnokampen. Kraften från Nääs tar hon med sig tillbaka till Klädesholmen.

Valborg Timaues föddes den 2 januari 1872 i Göteborg. 1909 tog hon småskolelärarinne-examen i Göteborg och fick samma år ett vikariat vid folkskolan på Marstrand. 1910 blev hon sedan lärarinna på Klädesholmen där hon arbetade fram tills 1942. 1926 gick Valborg en gymnastikkurs i Sibräcka och året efter en hembygdskurs i Skärhamn.

”Det finns många historier om Valborg. Skolbarnen fick bland annat fira svenska flaggans dag med liten utflykt på ön med flaggor i händerna”, berättar Klädesholmens museum.

Translate »